Jedz szpinak

Istnieje opinia, że aby być zdrowym trzeba jeść szpinak. Szpinak to zielone liście, niepozornej rośliny, która posiada w sobie bardzo dużo witamin. Szpinak już od dawna jest bardzo popularny i bardzo często wykorzystywany w kuchni. Mamy pierogi ze szpinakiem, naleśniki, ciasto, robimy ze szpinakiem mnóstwo zapiekanek i różnego rodzaju smacznych potraw. Wykorzystujemy młody szpinak, zamrożony szpinak, taki który jest chrupiący i taki, który jest sałatkowy. Szpinak dodajemy do makaronów, ziemniaków, różnego rodzaju placków. W zasadzie szpinak jest obecny w wielu potrawach i bardzo często lubimy sięgać po szpinak.
Ze szpinaka robi się dużo zielonych pyszności, które przy tym są bardzo smaczne i bardzo zdrowe. Szpinak jest rośliną modną, popularną, smaczną i bardzo prostą do przygotowania.
Na pytanie – jak przyrządzić szpinak, odpowiedzi możemy znaleźć kilka, bo wszystko zależy od faktu do czego przyrządzamy szpinak i jak chcemy mieć szpinak przyrządzony.
Liście szpinaka, po umyciu możemy rozerwać i dodać do odpowiedniej sałatki. Możemy go ugotować, podsmażyć, podać go w każdej postaci. Zielone szpinakowe liście można jeść na surowo i odpowiednie przyrządzone.
Do sałatek dodajemy szpinak surowy, do makaronów, pierogów, zapiekanek dajemy szpinak lekko podsmażony. Liście szpinaka po każdej przeróbce powinny mieć zielony kolor, dlatego dobrze jest je przed przyrządzaniem zblanszować, czyli oblać gorącym wrzątkiem.
Szpinak doskonały jest z różnymi rodzajami sosów, możemy go wymieszać ze śmietaną lub podać go na ostro a curry.
Szpinak jest boski i doskonale nadaje się do potraw kuchni wegetariańskiej. Jednak gdy źle przyprawimy szpinak, wtedy nici z jego dobrego smaku. Odpowiednie przyrządzenie szpinaka to sukces. Dlatego zawsze powinniśmy go dobrze wymyć i bardzo dobrze doprawić cytryną i odrobiną czosnku lub soli czosnkowej.
Szpinak pasuje do wszystkich potraw, oprócz wyżej wspomnianych, można z nim zrobić fritatę, zapiekane jajka czy quiche. Szpinak jest zdrowy, smaczny i daje nam dużo siły. Zielone liście szpinaka są smaczne, chociaż trudno jest w jednym słowie określić i dokładnie nazwać ich smak. Według niektórych przypomina smak brokuł czy szparagów, według innych nie ma sprecyzowanego smaku, jeszcze inni uważają, że najlepiej smakuje szpinak świeży i młody. Zasadą smaku szpinaka jest chyba połączenie go do danych składników. Dobrze przyrządzony i doprawiony szpinak, doskonale dopasowuje się do makaronów, innych warzyw, zapiekanek czy jeszcze innych ciekawych i oryginalnych potraw. Jest warzywem, które można łatwo pogryźć i łatwo strawić, ponadto dostarcza nam wiele potrzebnych witamin i jest przede wszystkim bardzo zdrowy.
Szpinak jest dzisiaj wszechobecny wszędzie, wiele potraw jest z tym dodatkiem robionych, jest doskonałą alternatywą dla wegan i wegetarian. Smaczny, chrupiący, doskonale doprawiony i bardzo dobrze przyrządzony, może stać się ulubioną potrawą. Łatwo można też przekonać do niego dzieci, nie jest ciągnący się i nie jest jakąś niezjadliwą kluchą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here