Zaczynając naszą przygodę z rzucaniem zbędnych kilogramów, należy nie tylko zadbać o właściwą dietę, ale także o właściwie dobraną aktywność fizyczną. Zanim jednak rozpoczniemy realizować swoje zamierzone cele. Warto udać się do lekarza i wykonać parę niezbędnych badań, które sporo powiedzą nam o naszej kondycji psycho- fizycznej. Osobiście w przypadku mężczyzn, ale także kobiet polecam wykonanie badań poziomu hormonów płciowych. U mężczyzn ważny okaże się poziom testosteronu, ale nie tylko. Warto również zmonitorować pracę naszej tarczycy, ponieważ to ten organ, a w zasadzie jego funkcjonalność będzie decydować o efektywności naszych działań dietetyczno- sportowych. Zrobiliśmy już trening- zatem, co jeść po treningu? W celu zrzucenia zbędnych kilogramów musimy zapoznać się z pewnymi zależnościami dietetycznymi w odniesieniu do wysiłku fizycznego. Ważne jest, abyśmy byli świadomi, jakie pokarmy spożywamy. Warto wiedzieć jak jedzenie wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale także przekłada się na wygląd. Zanim przystąpimy do komponowania naszych posiłków, powinniśmy zerknąć do tabel zdrowego żywienia, a właściwie powinniśmy na wstępie odczytać nasze zapotrzebowanie kaloryczne. W celu odczytania zapotrzebowania kalorycznego będziemy potrzebowali kilka parametrów, a mianowicie: wzrost, wiek, płeć i aktywność fizyczna. Oczywiście istnieją różne wzory na zapotrzebowanie kaloryczne i są one mniej lub bardziej dokładne- w zależności, jakie parametry uwzględniają. Nam jednak chodzi, abyśmy posiadali punkt odniesienia, który posłuży nam w walce z otyłością. Gdy wybierzemy nasze zapotrzebowanie kaloryczne, możemy się skupić na produktach żywnościowych, które zasilą nasz codzienny talerz. Warto też zacząć od małych kroków w komponowaniu naszej diety. Osobiście polecam na wstępie jeść jeden dietetyczny posiłek w ciągu dnia, a następnie zwiększać ilość do czterech, pięciu, a nawet sześciu talerzy. W celu utraty tkanki tłuszczowej, która stanowi zbędny balast naszego ciała należy używać produktów nieprzetworzonych. Do produktów nieprzetworzonych zaliczyć można kaszę gryczaną, jaglaną, orkiszową, płatki owsiane itp. Za źródło białka posłużą nam wszelkiego rodzaju mięsa, ryby, sery białe oraz białko pochodzenia roślinnego, czyli rośliny strączkowe. Doskonałym uzupełnieniem naszych posiłków będą stosowane regularnie zioła. Dzisiejsze sklepy oferują nam pełną gamę ziół jako przypraw. Nie wahajmy się zatem korzystać z tych dobrodziejstw natury na drodze do wymarzonej sylwetki. Jak powinien być skomponowany przykładowy posiłek? Na to pytanie odpowiedź jest prosta. Powinniśmy komponować posiłki z wcześniej wymienionych produktów, ale zanim wrzucimy coś na nasz talerz, warto wiedzieć o proporcjach poszczególnych składników odżywczych w naszym diecie. Standardowy model przedstawia, że 60 procent składników odżywczych powinny stanowić węglowodany (kasza), 30 procent białka (mięsa) oraz pozostałe kalorie wypełnione tłuszczami. Jeżeli chodzi o tłuszcze, to powinniśmy spożywać kwasy tłuszczowe nienasycone. Osobiście polecam olej lniany, który zawiera przewagę kwasów tłuszczowych Omega 3. Tłuszcze Omega 3 są bardzo pożądane i przyczyniają się do utraty tkanki tłuszczowej. Trzymając się powyższych założeń dietetycznych, wykorzystamy w pełni nasz potencjał treningowy.