Znacie na pewno taką sytuację, że wracacie z zakupów, rozpakowujecie je i nagle okazuje się, że nie starcza wam miejsca w lodówce. nie wszystko zmieści się w lodówce. Wówczas zaczynamy dramatyzować i wciskać wszystko na siłę. Sytuacja tak naprawdę nie musi tak wyglądać. Wiele osób niestety nie wie tego, że nie wszystko musi być tam trzymane. Poniżej znajdzie się lista owoców i warzyw, które powinny lub nie powinny być tak trzymane. Okazuje się, że oprócz tego ważna jest w lodówce również organizacja.
Przeczytaj też: https://www.plotki.pl/co-trzymac-w-lodowce/
Jak ułożyć żywność w lodówce?
Umiejscowienie produktów w lodówce jest ważne. Sprawdź co zrobić, aby w lodówce panowała lepsza organizacja.
- Na górnej półce temperatura sięga około 8 stopni. Najlepiej jest położyć tam wszelakie dżemy, marmolady, czy też nabiał „płynny” ,do którego należy mleko, kefir oraz jogurt.
- Na środkowej półce temperatura powinna się wahać między 4 a 7 stopniami. Jest to półka na mięso, wędliny, a także ser biały, twarożek czy resztki z obiadu, które chcecie przetrzymać do odgrzania na następny dzień.
- W dolnych szufladach gdzie temperatura wynosi od 7 do 10 stopni, układacie warzywa oraz owoce.
- Na drzwiczkach również znajdują się półeczki. Tam wkładacie soki, sosy czy wszelakie przetwory w słoikach. Czy jajka trzymać w lodówce? Tak, wkładacie je na boczne półki w drzwiach na samej górze zazwyczaj jest dla nich przydzielone już miejsce.
Warzywa i owoce, które należy przechowywać w lodówce
- brokuły,
- marchew,
- rzodkiewka,
- owoce jagodowe,
- kapusta,
- wiśnie,
- jagody,
- sałata (bez folii),
- cukinia,
- warzywa strączkowe,
- seler naciowy,
- winogrona,
- jabłka,
- papryka,
- bakłażan,
- czereśnie.
Jakich warzyw i owoców nie trzymać w lodówce?
- awokado,
- banan,
- arbuz,
- melon,
- cytrusy,
- gruszka,
- czosnek,
- pomidory,
- owoce pestkowe,
- cebula,
- świeże zioła,
- ogórki,
- ziemniaki,
- cukinie,
- owoce egzotyczne.
Zobacz też: http://www.testersi.pl/jak-pielegnowac-rosliny-w-ciemnym-mieszkaniu/