Pyszne i aromatyczne ciasto cytrynowe przygotujesz bez użycia miksera. Jest wilgotne miękkie w środku – idealne do popołudniowej kawy. Znakomicie smakuje z błyszczącą i ciemną polewą czekoladową. Przedstawiamy sprawdzony i prosty przepis na najlepsze ciasto cytrynowe!
Jak zrobić ciasto cytrynowe?
Przygotowanie ciasta cytrynowego jest bardzo proste, dlatego nawet niewprawiony kucharz sobie z nim poradzi. Z użyciem podanych składników zawsze wychodzi miękkie, puszyste i bardzo aromatyczne. Będziesz potrzebować następujących składników:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka kefiru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- Sok z całej cytryny
- Skórka starta z 2 cytryn
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- Szczypta soli
- Polewa czekoladowa – Wedel
Wlej do jednej miski kefir, jajka, olej i sok z cytryny, wsyp cukier i wymieszaj trzepaczką. Następnie w drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, skórkę cytryny, sól. Połącz delikatnie mokre i suche składniki. Do przygotowania ciasta można użyć keksówki lub małej okrągłej formy. Nastaw piekarnik na 180 stopni C (góra-dół) i przelej ciasto do formy robiąc nacięcie nożem przez środek. Ciasto będzie gotowe po około 40 minutach.
Pyszna i aksamitna polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa Wedel jest jak wisienka na torcie. Jednak to coś więcej niż dekoracja – dodaje charakteru niemal wszystkim słodkim wypiekom. Jak zrobić błyszczącą i gładką polewę czekoladową? W pierwszej kolejności połam tabliczkę gorzkiej czekolady na równej wielkości kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Należy pamiętać, żeby woda nie była zbyt gorąca, powinna mieć około 50-60 stopni C. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy do niej łyżkę miękkiego masła i mieszamy. Następnie wlewamy słodką śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Często mawiamy, że jemy również oczami. Sporo w tym prawdy, ponieważ pierwsze wrażenie jest najważniejsze. Kluczem do znakomitego smaku deseru jest gorzka czekolada wykonana z wysokiej jakości kakao.