Grecka pita to doskonały dodatek do domowego gyrosa, ale też gulaszu greckiego, zupy krem, a nawet sałatek. Pyszny, lekki i elastyczny jest niezwykle proty w wykonaniu, przygotowanie go nie zabiera dużo czasu, dlatego nie mając pomysłu na obiad, można go wykorzystać jako szybką bazę do dania.
Przepis na grecką pitę
Składniki:
- 400 g pszennej mąki Basia
- 5 g cukru
- 5 g soli
- 8 g suszonych drożdży
- 120 ml letniego mleka
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do miski wlać mleko i wodę, dodać cukier, sól, drożdże, oliwę oraz 200 g mąki i zacząć wyrabiać. Najpierw wszystkie składniki wymieszać łyżką, później ręcznie. Po kilku minutach wyrabiania dodać resztę mąki. Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie, jednak nie klejące. Właściwą konsystencję uzyskać można poprzez dodanie mąki lub odrobiny wody.
Miskę wysmarować oliwą, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Następnie ciasto należy podzielić na mniejsze części, uformować kulę, a następnie rozpłaszczyć ją. Czynność powtórzyć kilka razy i odstawić na kilka minut. Gdy na cieście zaczną pojawiać się bąble, należy je rozwałkować na placek około 3 mm, a następnie smażyć bez dodatku tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Czas pieczenia to nie więcej niż 2-3 minuty na jedną stronę.
Z czym jeść grecką pitę?
- Gyros – mięso z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem, rozmarynem i oregano, smażyć na oliwie z oliwek. Podawać na picie z sosem czosnkowym i sałatą lodową.
- Placek po węgiersku inaczej – tradycyjny przepis przewiduje gulasz na placku ziemniaczanym, jednak grecka pita również sprawdzi się w tym połączeniu. Najlepszy smak zapewni gulasz z mięsa wieprzowego z pieczarkami, papryką, cebulą i passatą pomidorową.
- Dodatek do sałatki – aby podkreślić smak chlebka można posypać go podczas smażenia ulubionymi przyprawami, na przykład czosnkiem, solą ziołową, tzatziki lub papryką słodką.