Jak samemu zrobić ciasto na grecką pitę? Prosty przepis

Grecka pita to doskonały dodatek do domowego gyrosa, ale też gulaszu greckiego, zupy krem, a nawet sałatek. Pyszny, lekki i elastyczny jest niezwykle proty w wykonaniu, przygotowanie go nie zabiera dużo czasu, dlatego nie mając pomysłu na obiad, można go wykorzystać jako szybką bazę do dania.

Przepis na grecką pitę

Składniki:

  • 400 g pszennej mąki Basia
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
  • 8 g suszonych drożdży
  • 120 ml letniego mleka
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Do miski wlać mleko i wodę, dodać cukier, sól, drożdże, oliwę oraz 200 g mąki i zacząć wyrabiać. Najpierw wszystkie składniki wymieszać łyżką, później ręcznie. Po kilku minutach wyrabiania dodać resztę mąki. Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie, jednak nie klejące. Właściwą konsystencję uzyskać można poprzez dodanie mąki lub odrobiny wody.

Miskę wysmarować oliwą, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Następnie ciasto należy podzielić na mniejsze części, uformować kulę, a następnie rozpłaszczyć ją. Czynność powtórzyć kilka razy i odstawić na kilka minut. Gdy na cieście zaczną pojawiać się bąble, należy je rozwałkować na placek około 3 mm, a następnie smażyć bez dodatku tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Czas pieczenia to nie więcej niż 2-3 minuty na jedną stronę.

Z czym jeść grecką pitę?

  1. Gyros – mięso z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem, rozmarynem i oregano, smażyć na oliwie z oliwek. Podawać na picie z sosem czosnkowym i sałatą lodową.
  2. Placek po węgiersku inaczej – tradycyjny przepis przewiduje gulasz na placku ziemniaczanym, jednak grecka pita również sprawdzi się w tym połączeniu. Najlepszy smak zapewni gulasz z mięsa wieprzowego z pieczarkami, papryką, cebulą i passatą pomidorową.
  3. Dodatek do sałatki – aby podkreślić smak chlebka można posypać go podczas smażenia ulubionymi przyprawami, na przykład czosnkiem, solą ziołową, tzatziki lub papryką słodką.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here