Kasza jaglana posiada właściwości zasadotwórcze, i właśnie dlatego wykorzystywana jest w kuracjach odkwaszających i detoksykujących organizm. Wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B oraz dużą ilością żelaza. Szczególną uwagę powinien przykuć również fakt, że kasza jaglana nie zawiera glutenu, a zatem może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej. Jakie są wartości odżywcze kaszy jaglanej? Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje? Przekonajmy się!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/kasza-jaglana-najzdrowsza-z-kasz/
Wartości odżywcze kaszy jaglanej
Kasza jaglana jest produktem pozyskiwanym z prosa. Podobnie jak inne kaszel dostarcza ona dużą ilość kalorii, ponieważ 100 g kaszy jaglanej jest około 350 kalorii. Jest jednak bardzo wartościowy produkt, którego nie należy usuwać z diety.
Kasza jaglana wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B – witaminy B2 i B6. Ryboflawina oraz toksyna są to związki, które wspomagają metabolizm oraz odporność organizmu. Stanowią też bardzo bogate źródło krzemu – pierwiastka niezbędnego dla zachowania dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci. Wskaż jaglany nie brakuje też żelaza, miedzi, wapnia, magnezu oraz cynku.
Kasza jaglana zawiera też niecałe 3 g tłuszczu na 100 g produktu – ponieważ jest produktem lekkostrawnym oraz może być podawana nawet niemowlęcia. Jako ciekawostkę możemy podać fakt, że jest to pierwszy zalecany produkt zbożowy, którym poszerzamy dietę maluszka.
Jakie są właściwości prozdrowotne kaszy jaglanej?
Kasza jaglana jest bogatym źródłem fitozwiązków oraz mikroelementów. W kaszy tej obecne są w dużych ilościach fenole, takie jak kwas ferulowy, ligandy, beta-glucan, inulina, odporna skrobia, błonnik pokarmowy oraz karotenoidy. Składniki te działają jako przeciwutleniacze i odgrywają wiele ról w układzie odpornościowym organizmu. Co więcej chronią przed negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników, pozwalając tym samym na zachowanie młodego wyglądu, oraz pozwalają tym samym na zachowanie młodego wyglądu i ograniczają rozwój chorób i stanów zapalnych.
Kasza jaglana – działa jak prebiotyk i probiotyk
Kasza jaglana może działać jako prebiotyk i probiotyk. Probiotyki wspomagają florę bakteryjną jelit oraz są potrzebne, kiedy antybiotyki, chemioterapia lub choroby zapalne zaburzają skład flory bakteryjnej organizmu. Kasza jaglana może działać jako naturalny probiotyk i łagodzić objawy biegunki. W związku z wysoką zawartością lecytyny oraz witaminy E. Kasza ta wpływa korzystnie również na funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga procesy zapamiętywania i koncentracji.
Zobacz też: http://makelifetasty.pl/dlaczego-lepiej-ograniczac-spozycie-bialego-pieczywa/