Siemię lniane, czyli inaczej nasiona lnu zdobyły swoją popularność ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Polecane są w szczególności osobom, które borykają się z nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Ale nie tylko, jakie korzyści płyną ze spożywania siemienia lnianego?
Właściwości siemienia lnianego
Siemię lniane ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, głównie z tego względu, że chroni przed chorobami hormonozależnymi. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest często wykorzystywany w prewencji takich chorób jak: nowotwory, miażdżyca, hipercholesterolemia, czy choroby serca.
Siemię lniane jest zalecane również osobom, które chorują na cukrzycę. Posiada dużo błonnika, który świetnie wpływa na gospodarkę glukozy. Wspierają również odchudzanie i pomaga zachować znakomitą kondycję włosów i paznokci.
Układ pokarmowy
Nasiona lnu są bogate w substancje śluzowe, które mają właściwości osłonowe. Chronią wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego, dają ukojenie w przypadku podrażnienia żołądka lub jelit. Kolejna zaleta siemienia lnianego jest zawartość dużej ilości błonnika, który działa korzystnie na perystaltykę jelit. Jeżeli mamy problem z zaparciami, nasiona lnu pomogą. Siemię lniane również stanowi pożywkę dla dobrych bakterii, które znajdują się w jelitach.
Przeczytaj tez: http://www.prywatnezdrowie.pl/tradzik-hormonalny-jak-sobie-z-nim-poradzic/
Układ krążenia
Regularne spożywanie siemienia lnianego ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dochodzi do ich obniżenia. W ten sposób przyczynia się do zminimalizowania wystąpienia chorób serca i układu krążenia, ponieważ zawiera wiele niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Układ hormonalny
Siemię lniane jest bogate w lignany, są to hormony roślinne, których działanie podobne jest do estrogenów. Ich działanie polega na regulowaniu gospodarki hormonalnej, do tego wykazują również działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
Siemię lniane – kto nie powinien go spożywać?
Siemię lniane jest bezpieczne w stosowaniu i pomocne w leczeniu różnych dolegliwości. Jednak odradzane jest kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Spożywanie nasion lnu odradza się również osobom z silnymi zaparciami. Szczególnie ostrożni powinni być również Ci co borykają się z chorobami zapalnymi oraz autoimmunologicznymi jelit.
Źródło: https://www.piwozsokiem.pl/