Jeśli u kogoś zdiagnozowano zaburzenia autoimmunologiczne lub chorobę Hashimoto, konieczne jest wprowadzenie wielu zmian w sposobie odżywiania. Związek pomiędzy jedzeniem a zdrowiem jest oczywisty: zdrowa dieta może uchronić nas przed wieloma chorobami i dolegliwościami. Dla większości osób można zastosować plan żywieniowy oparty na ogólnych zasadach zdrowego odżywiania. Jednak w przypadku osób chorych na Hashimoto, przygotowanie diety wymaga nieco więcej wysiłku.
Czym jest choroba Hashimoto i jakie są jej przyczyny?
Choroba Hashimoto to przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, co oznacza, że jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. Czytając artykuł, dowiesz się więc o chorobie, jej objawach, możliwych metodach leczenia oraz o tym, co możesz jeść – i pokarmach, których powinieneś unikać – aby wspomóc leczenie. Sama nazwa „Hashimoto” pochodzi od nazwiska japońskiego chirurga dr Hakaru Hashimoto, który w 1912 roku opisał 4 przypadki tej choroby, która powoduje, że układ odpornościowy atakuje tarczycę. Z biegiem czasu ataki uszkadzają tarczycę, przez co nie jest już w stanie wytwarzać odpowiedniej ilości hormonów niezbędnych do różnych funkcji organizmu. Prowadzi to do niedoczynności tarczycy, a w konsekwencji, również do innych poważnych chorób.
Układ immunologiczny ma za zadanie chronić organizm przed zakażeniami. W przypadku choroby Hashimoto dochodzi jednak do nieprawidłowego pobudzenia układu immunologicznego, co prowadzi do powstawania przeciwciał przeciwko własnej tarczycy. Powoduje to przewlekłe niebolesne zapalenie tarczycy, powoli (przez lata) niszczące ten gruczoł i prowadzące do zmniejszenia produkcji hormonów. Objawy choroby Hashimoto obejmują zmęczenie, przyrost masy ciała, zaparcia, wrażliwość skóry. Objawy pojawiają się jednak dopiero po dłuższym czasie od powstania choroby (nawet po kilku latach), co znacznie utrudnia jej diagnozę. Osoby chore na Hashimoto mogą skorzystać z diety, którą przygotował catering z dowozem Łódź.
Choroba Hashimoto – dlaczego i jaką dietę zastosować?
Chorobę Hashimoto można kontrolować za pomocą syntetycznego hormonu i leków, a w mniej poważnych przypadkach, poprzez zdrową dietę. Mimo że dieta nie jest w stanie samodzielnie wyleczyć stanu autoimmunologicznego, może pomóc w zapobieganiu przybraniu na wadze i zmniejszeniu skutków choroby. Głównym celem stosowania diety dla osób z Hashimoto jest wsparcie farmakoterapii poprzez stymulację syntezy hormonów tarczycy i tkankowej konwersji T4 do T3, przyśpieszenie przemiany materii oraz wyciszenie reakcji zapalnych wynikających z autoagresji układu odpornościowego. Jeżeli będzie składała się ze zdrowych produktów i obejmowała odpowiednią ilość kalorii (zapewnia to np. dieta pudełkowa Wrocław), choroba Hshimoto nie będzie przeszkodą na drodze do poprawienia swojej sylwetki. Zasady żywienia u osób z niedoczynnością tarczycy typu Hashimoto opierają się o ogólne zasady zdrowego odżywiania. Osoby z Hashimoto muszą jednak szczególnie uważać na to, aby dostarczać odpowiednią ilość takich minerałów i witamin jak m.in. witamina D, cynk, żelazo, selen i jod. Nie można również zapomnieć o głównych makroskładnikach: białku, węglowodanach i zdrowych tłuszczach.