Chociaż ryby są obecne w polskiej kuchni od zawsze, ustępują popularnością przede wszystkim wieprzowinie i drobiowi. Szkoda, bo ich mięso stanowi naprawdę bogate źródło wartości odżywczych. Z łatwością można wymienić dziesiątki powodów, do których warto śmielej wprowadzić ryby do swojego jadłospisu. Dziś postaramy się przedstawić 3 – naszym zdaniem, najważniejsze!
1. Kopalnia protein, witamin i minerałów
Pod względem wartości odżywczych rybie mięso jest niemal bezkonkurencyjne. Poza tryptofanem znajdziemy w nim wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm samodzielnie nie wytwarza i musimy dostarczyć mu je wraz z dietą. Jednak ryby to nie tylko źródło protein. Stanowią prawdziwą bombę witaminową. Oprócz cennych witamin A i E jedząc ryby dostarczamy naszemu organizmowi witaminę D. Szczególnie w mniej słonecznych porach roku jej uzupełnianie jest bardzo ważne. Nie wolno zapominać również o witaminach z grupy B, zwłaszcza o witaminie B12, która jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek. Jej pięciokrotnie wyższa zawartość w mięsie ryb w porównaniu do wieprzowiny stanowi koronny argument na wyższość łososia, śledzia czy makreli nad karkówką i boczkiem. A przecież ryby dostarczają nam także cennych składników mineralnych, w tym sodu, magnezu, wapnia oraz żelaza.
2. Niezbędne kwasy omega-3
Na osobne potraktowanie zasługują niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których cennym źródłem są przede wszystkim tłuste ryby. Kwasy tłuszczowe omega 3 są niezwykle ważne w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, ponieważ zmniejszają obecność trójglicerydów we krwi, a jednocześnie przyczyniają się do wzrostu poziomu pożytecznego cholesterolu HDL. Ma to również znaczenie w profilaktyce cukrzycy. Udowodniono również że kwasy omega-3 pozytywnie wpływają na nasz mózg, z jednej strony poprawiając pamięć i koncentrację, z drugiej nastrój. W zawartości kwasów omega-3 przodują między innymi łososie pochodzące od sprawdzonych producentów, takich jak firma MOWI. Ryby pochodzące z hodowli MOWI bytują w warunkach maksymalnie zbliżonych do naturalnych, co przekłada się na wyższą zawartość substancji odżywczych.
3. Smaczny i zdrowy posiłek!
Poza korzyściami zdrowotnymi, nie sposób pominąć faktu, że ryby po prostu doskonale smakują! Grillowane filety, kanapki z wędzonym łososiem czy sushi to tylko wierzchołek kulinarnej góry lodowej. Jednocześnie rybie mięso jest lekkostrawne i niskokaloryczne, a wspomniane kwasy omega-3 przyspieszają spalanie tłuszczu. To dobra wiadomość szczególnie dla osób pragnących zrzucić kilka zbędnych kilogramów.