Przepis na kapuśniak

Dzisiaj gotujemy kapuśniak. Mimo prostoty kapuśniak ten ma dużo smaku i spokojnie z pajdą dobrego chleba można sie nim spokojnie najeść. Potrzebna będzie oczywiście kiszona kapusta. Kiszoną kapustę możemy zrobić samodzielnie w domu. Możemy też sięgnąć po kupną kapustę. W tym artykule interesować nas będzie- jak zrobic kapusniak? Jeśli już mamy kiszoną kapustę, można przystąpić do dzieła. Kapuśniak to idealna zupa na tę porę roku, mam nadzieje, że wam się spodoba. Przepis i składniki można znaleźć na licznych stronach internetowych. Ten przepis jest wyjątkowy. Najpierw należy ugotować osobno kapustę kiszoną, a dodajemy ją na końcu, gdy jest ugotowana. Dlaczego tak? Bo inne składniki gotując się z kapustą, nie ugotują się dobrze, bo kapusta jest kwaśna. Gotując kapustę razem z ziemniakami, uzyskamy w efekcie twarde ziemniaki- kwas po prostu zrobi swoje. Zatem kapucha zawsze osobno. Należy odmierzyć porcję kapusty w jakimś naczyniu. Ja odmierzam w garnku pół litrowym 500 ml i przekładam ją do większego garnka, w którym będę gotować. Od razu podlewam wywarem lub wodą z domową Vegetą- u mnie to drugie. Płyn będę odmierzać tym samym kubkiem, którym odmierzała kapustę, od razu go wypłuczę z pozostałych nitek kapusty. Ponieważ nie mam wywaru, to dodaję domową Vegetę- solidne trzy łyżeczki. Od razu dokładam liście laurowe w liczbie dwa. Następnie wrzucamy ziele angielskie tj. cztery, pięć kulek oraz trzy lub cztery kulki czarnego pieprzu. Przykrywam garnek i gotuję pod przykryciem na nie zbyt dużym ogniu do miękkości. Czas gotowania zależy od kapusty, ale można przyjąć, że w szybkowarze trwa to około dwudziestu minut. W zwykłym garnku około czterdziestu minut. Ja mam szybkowar, wiec po prostu w nim gotuję. Wtedy zaoszczędzam czas, a w czasie gotowania gotuję równolegle pozostałe składniki. Dzięki temu kapuśniak jest gotowy wyjątkowo szybko. W szybkowarze gotuję na drugim stopniu przez około dwadzieścia minut od chwili podniesienia zaworu. W czasie gdy kapusta się gotuje- szykujemy warzywa. Obieramy warzywa i myjemy tak, żeby były gotowe do krojenia. Najpierw jedna duża cebula, przekrawam ją na pół, a następnie kroję w kostkę lub siekam. Kolejnym warzywem do krojenia są ziemniaki w liczbie cztery, pięć sztuk u mnie pięć. Obieram, po obraniu płucze i opłukane ziemniaki kroję w kostkę- taką jak lubimy do zupy. Ziemniaków po pokrojeniu już nie płuczę. Na koniec kroimy marchew, którą możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. U mnie jest to tarka, bo marchew gotowała się równo z ziemniakami i chcę, żeby w jednym czasie była gotowa. Można skorzystać z blendera- ja jednak szybko ścieram na tarce bez brudzenia kolejnego sprzętu. Kolejnym składnikiem jest dobra gatunkowa kiełbasa- u mnie swojska, wiejska albo śląska. Wykorzystujemy jeden dość spory kawałek, który kroimy w pół talarki lub kostkę. Kapusta niech się gotuje na drugim palniku, a przygotowane wcześniej składniki gotujemy w drugim garnku. W drugim pustym garnku roztapiamy masło klarowane- mniej więcej jedną łyżkę, dobrze sprawdzi się też smalec, który bardzo fajnie będzie pasował do kapuśniaku. Na rozgrzanym ogniu podsmażamy cebulę i natychmiast dokładamy naszą kiełbaskę- całość mieszamy i smażymy 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli i kiedy tylko lekko osiągnie kolor, dosypujemy majeranek (dwie łyżeczki). Kolejno wsypujemy pocięte ziemniaki, mieszamy kolejne 2-3 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *